23 Mart 2009 Pazartesi

Eskizlerimiz






Narkadaşlar! Ufaktan yapıtığımız eskizleri ekledim. Eskizler ufaktan, benim buraya koymam ufak değil. Yani o da ufak da..öle işte.

19 Mart 2009 Perşembe

[N(ar]t)istler

http://www.patballen.com/pages/pomegranates/pomartists.html

Iran: No pomegranates in Saveh, but art works instead!


Narın Doğal Düşmanı (Aphis punicae)


İslamiyette Nar

http://www.turkishstudies.net/sayilar/sayi11/7%20mustafa%20ak%C3%A7ay.pdf

Kağızman'a Ismarladım Nar Gele Nar Gele

Kağızman'a Ismarladım Nar Gele Nar Gele
Gümüş Kemer İnce Bele Dar Gele Dar Gele Vay
Dar Gele Dar Gele Vay Dar Gele Dar Gele

Baharda Yayılır Kuzu Yan Yana Yan Yana
Benim Yarim İnci Takar Gerdana Gerdana Vay
Gerdana Gerdana Vay Gerdana Gerdana

Benim Yarim Güzellerden Bir Dane
İçlerinde Sarı Saçlı Güldane Vay
Güldane Güldane Vay Güldane Güldane

Nar Taneleri Projesi (5 Mart 2009, Haber)

"Nar Taneleri" ile "Güçlü, Genç Kadınlar, Mutlu Yarınlar" Yetiştirme yurtlarında büyüyen genç kadınlar için "Nar Taneleri" adıyla yeni bir proje başlatıldı. Projeyi, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu tanıttı.Toplumda, yanlış olmasına rağmen yetiştirme yurtlarına yönelik olumsuz bakış bulunduğunu belirten Nimet Çubukçu, bu algının değişmesinde, yurtlardan çıkan başarı örneklerinin önemli olduğunu söyledi.Bakan Çubukçu, "Üniversiteyi kazanan öğrenci oranı yüzde 62'ye çıktı... Ailelerinin yanındaki çocukların üniversiteye girme oranı yüzde 10 civarında. Çok başarılı isimler tanıyorum milletvekili, kurum bakımında yetişmiş büyükelçi tanıyorum ama bugün dahi çıkıp bu kurumda yetiştik diyemiyorlar." dedi.Yetiştirme yurtlarından yetişenlerin kamuda istihdam zorunluluğu var. Ancak 18 yaşında yurttan ayrılan bir genç, bazen 30 yaşına kadar bekleyebiliyor. Nar taneleri projesi işte bu noktada önem taşıyor.5 yıllık proje, ilk olarak İstanbul ve Ankara'daki yetiştirme yurtlarına yönelik.

Klasik Türk Şiirinde Meyvalar ve Narın Önemi

http://www.turkishstudies.net/dergi/cilt1/sayi6/sayi6pdf/14.pdf

Nar Bitkisi Özellikleri

http://www.samsuntarim.gov.tr/teknikbilgiler/liftletler/bahce/nar.pdf

Azerbaycan Sözlü ve Yazılı Edebiyatında Nar

http://turkoloji.cu.edu.tr/HALKBILIM/mehmet_ismail_azerbaycan_nar.pdf

Farklı Mitolojilerde Nar Sembolü Hakkında Kısa Bilgiler

http://www.resimkalemi.com/sanat-ve-mitoloji/3321-mitolojide-nar.html

Meryem Ana, bebek İsa ve altı melek (Sandro Botticelli, 1487, Uffizi in Florence)


18 Mart 2009 Çarşamba

..............






Persephone (Proserpine) Dante Gabriel Rossetti (1828-1882). Tuval üzerine yağlıboya, 1874


Büyük dinlerin hemen hemen hepsi tarafından kutsal anlamlar yüklenen nar meyvesi, Yunan mitolojisindeki Persophone'nin yeraltı tanrısı Hades tarafından kaçırılma hikayesinde de evlilik, yaşam ve yeniden doğuşu simgelemek için kullanılır.
Persephone, bir gün bahçede dolaşırken olağanüstü güzelliğiyle tek başına büyümüş bir nergis çiçeği görür. Onu koparmak için eğildiğinde, yer yarılır ve Hades Persephoneyi kaçırıp yeraltı krallığına indirir. Nar taneleri yiyerek Persephone kendini Hades'e adadığını gösterir. Burada "Nar" evlilik bağının çözülmezliğinin sembolüdür.
Kızının kaybolmasına sinirlenen Demeter, kızını bir daha görene kadar yeryüzünde meyve yetişmesini engelleyeceğini söyler. Araya giren Zeus, Persephone'nin yılın üçte birinde Hades ile geri kalanında Demeter ile kalacağını söyler. Persephone'nin yeraltından dünyaya geldiği gün baharın gelişi olarak kutlanır.
Nar tohumu kutsal kitaplar içinde de geçer. Nar çiçeklerinin, meyvesinin ve tadının güzelliğinden dolayı övülür ve kursallık, doğurganlık ve bolluk simgesi olarak kabul edilir. Mimarlık ve süslemede de nar simgesi yoğun olarak kullanılır. Kral Solomon için yapılmış dillere destan sarayın tüm sütun başları ve diğer yahudi krallarının duvarları nar meyvesi ve yaprak şekillerine benzeyen bezemelerle kaplıdır.
Tüm din alemlerinde Nar kutsallığını korurken İslamiyet'te de bereketi simgeliyor.
Kuran-ı Kerim'in tarif ettiği cennet bahçelerinde nar ağaçları da vardır. Narın cennetten çıkma bir ağaç olduğuna inanılır. Anadolu'da ve Ortadoğu'da evlilik törenlerinden sonra çiftlere çok çocukları olması için nar taneleri yedirilir.

Nar, bazı geleneklere de konu olmuştur. Yakın bir zamana dek hem İran'da hem de ülkemizde uygulanan bir âdeti, Nedim Atilla bir yazısında bakın nasıl anlatıyor:

"Biz çocukken İzmir'deki iki katlı, cumbalı, sakızlı yalısı türünden evlerin hemen hepsinde yeni yılın bereketli geçmesi için "nar kırmak" sürdürülen bir gelenekti.
Eylül ayından başlayarak toplanan narlardan bir kısmı 1 Ocak günü için saklanırdı.
Yeni yılın ilk uzun kahvaltsının ardından da törensel bir sunumla evin en yaşlı insanı tarafından elle kırıldı narlar.
Bir gün önce evde toz avcılığı yapan evin hanımları ise saçılıp dökülen nar tanelerine seslerini çıkarmazlar, hatta "nar tanesi-nur tanesi" diye başlayan manilerden söyledikleri bile olurdu. Çocuk aklımızla narları yemeğe, hatta önceden yapılıp saklanmışsa nar şerbetinin üzerine de konulan nar dişlerini ağzımızda gevelemeye bayılırdık"...


Nar çiçeği bir Hint Efsanesine de konu olmuştur. Hint Efsanesi Anarkali, halktan bir gence aşık olan Hint Prensesi'nin adı...
Anarkali'nin babasının askerleri, bu iki genci aşktayken yakalarlar.Ve güzel Anarkali' yi, diri diri duvara gömerler. Prensesin gömüldüğü yerde, her bahar nar çiçekleri açarmış.
Zaten "Anarkali", Hint dilinde nar çiçeği demekmiş.
Bu efsanenin çiçeği, Fevzi Halıcı' nın ünlü şiirine kaynak, Cinuçen Tanrıkorur'un da udunun tellerinde hayat bulan, Kürdilihicazkar şarkıya dönüşmüş...

"Şavkıması sana doğru yolların
Sana doğru denizlerin çağrısı
Çırıl Çırıl ötelerde bir güzel
Günaydınımmmm, nar çiçeğim, sevdiğim
.......................................
Vurdum tellerine seni sazımın
Sende anahtarı alın yazımın
Yağmur yağdı serpil yalnızlığıma
Günaydınım, nar çiçeğim, sevdiğim..."

kaynak:
http://www.saatlimaarif.com/detay.asp?ContentID=2277

Dali'nin Narı

Nar suyu reklamı

Nar suyu ... Mis...

Eskizler
















Nar Teması (Ataman'ın yolladığı eski ileti)

Hakeza sizlere şu tip örneklemede bulunayım.1- Nar: Birçok uygarlık ve dinlerde nar ağacı simge olarak pek çok kez örge olarak kullanılmıştır. Nar meyvesi (küresi); dünyayı, içindeki taneler;
insanları, her ikisinin arasındaki zarlar da; insan gruplarının ayrımlarını simgelemektedir.Nar ağacı genelde ejder objesiyle birlikte düşünülür. Bunun örneklerine, halılarda, Selçuklu taş eserlerinde sıkça rastlarız. Erzurum Ã?ifte Minareli Medrese
bunun en güzel örneğidir.
2-Değişik ağaç türleri bir toplumda bir anlam ifade ederken, aynı ağaç türü başka toplumlarda da aynı anlamda kullanılmış ve kutsallaştırılmıştır. Örneğin;
tüm tek tanrılı dinlerde, günahsızların son gideceği yer olan cennette, aynı türden ağaçlar yer almıştır. Nar ağacı ve meyvesi sekiz bin yıllık bir dönem
içinde, neredeyse tüm uygarlıklarda bereketin simgesi olarak kullanılmıştır.Yine nar meyvesi Meryem Ana ve Fatma Ana’nın ortak imi olarak çok yerde kullanılmıştır.
Bunun dışında cansu arkadaşımızın verdiği metinleri de buraya düzenleyip eklemeyi düşünüyorum. Ama yarın kesin karar verelim, bir kişi nardan yana sıkıntılı
olursa konuyu değiştirelim(derim ben)hoşçakalın

Grup üyeleri...

Esra Kamacıoğlu,
İrem Çağırgan,
Fatma Nur Anılmış,
Nesrin Erhan,
Fatma Cansu Uslu,
Büşra Akbulut,
Hüseyin Kaba,
Eray Zengin,
Ataman Özölçer,
Tufan Ezgeç.

Sevgili grup üyeleri...

Resim yüklemeye çalışırkene siliverdim güzide bloğu. Eski adresi de alamadım yeniden. Üzgünüm, pişmanım fekat bu ölümcül hatamı daha iyi blog yaparak düzeltmek istedim. Umarım beğenirsiniz. Ve katılırsınız artık!